sibiu, septembrie 2017

       

          Nascuta la Cluj-Napoca, ana-Maria morar a plecat in Statele Unite in 2009 si s-a stabilit in California,  Texas si ulterior in New York. Au urmat experiente traite intr-un ritm accelerat si transformator. Lumi noi, conectate la interiorul marcat de contextul din care ana-Maria a plecat, au accentuat in ea o cautare de esenta, de sine. Cautarea o arunca din plin in lumea artei. Experimenteaza diverse medii plastice si ajunge la sculptura.

          Studiaza sculptura in New York.  Aici incepe si biografia lucrariilor din cadrul proiectului Emptying the inside with a spoon, caruia Maria i se dedica in intregime. Obiectul care marcheaza inceputul proiectului este o lingura. Un obiect pe care Maria il smulge din umbra cotidianului. Obiect aparent banal dar cu o simbolistica puternica si adanc inradacinata in natura fiintei umane. Cu ea ne hranim si hranim la randul nostru. Gavanul ei are forma unei jumatati de ou. Oul primordial despicat din care se desfasoara intreg universul. Este simbolul inceputurilor si al radacinilor.


          Acest obiect (co-) declanseaza in Maria un intreg process de explorare artistica si semiotica, antrenat de gandul de a forta la maxim limita materialitatii si a posibilitatiilor simbolice de care dispune.  Pentru Maria focusul e in primul rand aspura procesului sculptural iar lucrariile ei iau fiinta dintr-o contopire constientizata cu dinamica acestui proces. Ele se nasc in urma unui act natural, dintr-o multitudine de gesturi de hranire reciproca intre Maria si materialul supus metamorfozei.


          Formele create sunt simple, Reduse la esentialitate. Intr-o cautare continua de acceptare, imbratisare si detasare de influentele corpului-durere si a ego-ului. Simplitatea lucrarilor nu este insa una spontana ci rezultatul unei interactiuni intense, sustinute si uneori dureroase cu materialul. Ele vorbesc despre om in genere, despre relatia acestuia cu diverse habitus-uri care devin parte din el, despre nevoia de schimbare, suferinta, devenire si despre moarte. Se nasc dintr-o stare de perpetua cautare la nivel de sine, de spiritualitate, de arta si redau corpul esentei, gasit de catre Maria pe toate aceste planuri.


         In lucrarile de inceput precum First seed, Artificial flower sau End of the journey, lingura este integrata ca personaj central, ea initeaza dialogul si aduce semnificatie, fara sa fie supusa unor interventii substantiale la nivel de forma. Treptat, in lucrarile care vor urma, lingura devine o prezenta abstracta, o entitate subtila, irecognoscibila si spirituala.


          So we shall be, este una dintre sculpturile care fac trecerea spre etapa lucrarilor in care lingura ca element incepe sa se dizolve, sa se spiritualizeze. Lucrarea este caracterizata de fragilitate, candoare si devine vie printr-un gest de contopire, de curgere a elementelor dintr-unul intr-altul. Este o lucrare fluida care are potentialul de a transpune receptorul in ritmul ancestral al vietii. Lucrarea interogeaza si redefineste vizual trasaturi umane, precum dorinta de comuniune intr-u esenta in sensul invocat de Matin Buber, das Ich wird am Du.


          Lucrarea Free of the shoes devine un prilej de contemplatie asupra propriei Scala libera (J.Beuys) interioare. Fiecare treapta este la origine o lingura, o sursa de hrana fizica, mentala, emotionala si spirituala care se vrea a fi constientizata si manifestata. Dintr-un anumit punct, pe verticala lucrarii, artista metamorfozeaza aceste trepte in unele inexistente pentru ochiul fizic. Acest gest poate indemna la simplificare, la inlaturarea permanentei nevoi de autodefinire, autoactualizare si la ancorarea in esenta.


          Hear not my steps which way they go o apropie pe artista de universul cuantic al lucrarilor Hyphen, realizate de sculptorul Paul Neagu.  Lingura isi manifesta de data acesta caracterul de univers-gazda , integrat si oglindit de obiectele pe care le contine. Niste ciocane din lemn cu cap de pasla, pe care artista le-a extras dintr-un pian vechi sunt recontextualizate prin adaugarea unui picior metalic si transformante in semne care amintesc de anatomia umana.


          ana-Maria creaza astfel un simbol pentru omul genuin. O intrupare a unitatii si a vibratiei sunetului universal. O reamintire a faptului ca omul este o reflexie a constiintei universale si ca se poare reintoarce intr- o stare de unitate cu aceasta lasand la o parte umbra cauzalitatii si a determinismului mental. Lucrarea in sine devine un simbol al texturii constiintei umane, a nondualitatii ei. Un reminder al faptului ca ea, constiiinta, nu este un epifenomen al gandirii, ci insasi sursa, esenta si liantul.


          Lucrarea Surly not I aminteste de scena biblica a Cinei de taina. Este o lucrare care sintetizeaza intr-un mod vizual surpinzator semnificatiile si parcursul lucrarilor dinaintea ei. Totodata deschide si prefigureaza un nou drum vizual in bigrafia artististica a Mariei. Nu gasim individualitati, arhetipuri sau atmosfera solemna specifica lucrarilor clasice care abordeaza Cina. Lucrarea surprinde insa dimanici umane si univesale in starea lor incipienta, pura. Momente de cautare. De devenire. De zbatere interioara. De constientizare. Elementele, candva linguri, devin simbolul unei miscari perpetue care unestepolaritati precum infasurare- desfasurare, contractie- expansiune, involutie-evolutie, firesc-divin si creaza un something that contains everything.


          Is there anything that doesn’t fit into something? - Anselm Kiefer

 

text kristina ratiu demuth, artist, art terapeut si fondatorul Farbenlicht arta si art-terapie